joi, 13 iunie 2013

Anticonceptionalele si trombofilia

In ultima perioada am tot auzit/citit reportaje/articole cum anumite anticonceptionale initial Diane35, acum Yaz si Yazmin ca ucid si au fost scoase de pe anumite piete.

Se vede ca articolele nu sunt facute de specialisti in domeniu pentru ca daca ar fi asa ar sti ca TOATE anticonceptionale /pilulele hormonale pot ucide prin tromboze, embolii, infarcte.

Care e realitatea de fapt?!?
Femeile cu risc crescut de astfel de probleme (din pacate nici jumatate nu stiu si unele nu vor sti niciodata de ele) altfel spus cu o forma sau alta de trombofilie genetica are mari sanse sa se numere printre victimele anticonceptionalelor. Am folosit si eu ani la rand anticonceptionale am luat initial Marvelon, apoi injectabil (nu mai stiu numele), apoi din generatia Diane ceva si la astea le-am uitat numele (care la drept vorbind nu are importanta) in total vreo 3 ani. Am renuntat la ele din varii motive si ma bucur. Pentru ca am renuntat cu 2.5 ani inainte de a afla ca ma numar printre "norocoasele" posesoare a 2 mutatii de trombofilie (poate am inca dar nu se stie inca de toate). Cert este ca nici macar un anticonceptional nu am luat fara indicatie medicala, de fiecare data la indrumarea unui alt medic, adica am trecut prin interogatoriul a 3 medici din care NICI UNUL nu m-a intrebat despre problemele conexe ale trombofiliei, desi sunt INTERZISE anticonceptionalele pe termen lung in cazuri de genul asta.

Era suficient sa ma intrebe de tromboze in familie si raspunsul ar fi fost DA DA DA hipertensiune DA DA DA ... Oricum poate decizia mea de a opri administrarea de anticonceptionale mi-a salvat viata ... nu voi sti asta sigur niciodata, dar nici nu mai conteaza, insa prin aceasa postare vreau sa atrag atentia celor care iau anticonceptionale ca administrarea lor e interzisa pe termen lung pe anumite paciente si sa cantareasca bine riscurile, intrucat pot agrava sau face sa apara probleme circulatorii in special care pot duce la moarte, infarct, tromboze

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu